I N F O D R O G

Substanțe psihoactive noi

  Lumea asistă la o nouă problemă alarmantă privind drogurile – şi o mare parte dintre droguri sunt legale. Comercializate ca şi „substanţe euforizante legale”, „substanţe chimice în curs de cercetare”, „îngrăşăminte pentru plante” şi „săruri de baie” substanţele noi cu proprietăţi psihoactive (SNPP) se înmulţesc într-un ritm fără precedent şi reprezintă provocări semnificative pentru sănătatea publică.
  Numărul total al acestor substanţe, care este deja estimat a fi de ordinal sutelor, este în continuă creştere. Amestecurile de SNPP cumpărate în necunoştinţă de cauză de către utilizatori au dus la efecte imprevizibile şi uneori dezastruoase. Aceste substanţe noi cu proprietăţi psihoactive (SNPP) sunt cunoscute pe piaţă prin termeni precum „droguri sintetice” (designer drugs), „substanţe euforizante legale” (legal highs), „plante euforizante” (herbal highs), „săruri de baie” (bath salts), „substanţe chimice de cercetare” (research chemicals), „reactivi de laborator” (laboratory reagents).
  Pentru a promova o terminologie clară în această privinţă, Biroul Naţiunilor Unite pentru Droguri şi Crimă (United Nations Office on Drugs and Crime – UNODC) foloseşte doar termenul “new psychoactive substances (NPS)” - substanţe noi cu proprietăţi psihoactive (SNPP), care sunt definite ca şi „substanţe de abuz, într-o formă pură sau un preparat, care nu sunt controlate de către Convenţia unică privind stupefiantele din 1961 sau de către Convenţia privind substanţele psihotrope din 1971, dar care pot constitui o ameninţare la adresa sănătăţii publice”.
  S-a demonstrat că în produsele de tip “Spice”, constituenţii cu efect psihoactiv nu sunt plante declarate ci doar aditivi sintetici, care mimează efectul unor compuşi din cannabis. Plantele conţinute reprezintă doar “vehiculul” unor substanţe chimice periculoase care mimează efectul cannabisului.
  Utilizarea produselor de tip “Spice”, duce rapid la dependenţă.Întreruperea consumului duce la simptome precum: nelinişte generalizată, tremor, palpitaţii, dureri de cap, greaţă, vărsături,stări de depresie, disperare. În plus, s-au documentat episoade de delir paranoid şi atacuri de panică. În timp creşte toleranţa la produs, fiind necesare doze din ce în ce mai mari, pentru a obţine efectul scontat, cât şi pentru a combate simptomele de sevraj.
  Produsele de tip “Special Gold”,”Magic”, “Charge”, conţin substanţa chimică numită MEPHEDRONE, care este un derivat din substanţe de tip amfetaminic, considerate ilegale. Deşi “nu este recomandată consumului uman”, se utilizează prin inhalare, ingurgitare sau chiar injectare (ducând la afectarea gravă a venelor). Manifestări: halucinaţii, anxietate, palpitaţii, logoree, tremor, frison puternic, transpiraţie intensă, insomnie, tulburări de memorie de scurtă durată, dureri la nivelul pielii şi al nasului. Efecte imediate: creşte frecvenţa cardiacă, dilată pupilele, usucă gura şi scade pofta de mâncare. Generation 2012, este o substanţă asemănătoare cu Methylona, substanţa activă din Magic Flower Powder.
  Drog psihoactiv cu proprietăţi stimulatoare.
  Efecte fizice: tahicardie, hipertensiune arterială, creşterea temperaturii corporale, transpiraţii puternice, pupile modificate şi mişcări involuntare ale ochilor (nistagmus), încleştarea maxilarului (dificultăţi de deschidere a gurii, scrâşnitul dinţilor), insomnie, agitaţie, anorexie, greaţă şi vărsături.
  Efecte psihice: stimulare puternică,euforie, sociabilitate crescută, percepţie distoprsionată a culorilor. La doze mari şi /sau utilizare excesivă apar senzaţii de depersonalizare, halucinaţii, pot apărea atacuri de panică şi anxietate generalizată.
  Energy-1/NRG-1 sau Rave, este un drog înlocuitor al mephedronei, dar spre deosebire de aceasta, acţionează şi asupra altor receptori, declanşând un val de adrenalină. Acest mecanism este responsabil de “prăjire” a creierului. Duce la alterări definitive ale bio-chimiei cerebrale, generând deteriorare masivă urmată de moarte. Efecte: nevoie scăzută de somn până la 3 zile, apariţie de simptome de paranoie şi tendinţe sinucigaşe. Câteva granule au efectul chimic al unei mega-speedball ca şi cum s-ar lua o combinaţie de cocaină cu ecstasy și methamfetamină.